Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Uloga L-karnitina u procesu mršavljenja

PODIJELI

uloga-l-karnitna-u-procesu-mrsavljenja

Uloga L-karnitina u procesu mršavljenja je važna iz višestrukih razloga.

Reklame kojima smo obasipani svakodnevno, o čudotvornim pripravcima koje će nam donijeti vitku figuru i privlačan izgled preko noći, su bajke. Isključivo promjena životnih navika može promijeniti naše tijelo iznutra i izvana. Jedini način da budemo zdravi, izgledamo i osjećamo se odlično je zdrava prehrana i redovito vježbanje. Na sreću, postoje pripravci koji nam pomažu da do željenog cilja stignemo brže. Jedan od njih je L-karnitin, sadržan u Spring Green Coffee & L-carnitine dodatku prehrani.

Što je L-karnitin i kako djeluje?

L-karnitin je organizmu neophodna tvar koja ima važnu ulogu u proizvodnji energije. U našem organizmu nalazi se u mišićima i jetri i tijelo ga može samo sintetizirati iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina. Također, L-karnitin se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla pa ga u organizam možemo unijeti hranom.

L-karnitin ima brojne korisne funkcije u organizmu, a najpoznatija je uloga u prijenosu masnih kiselina kroz staničnu membranu do mitohondrija gdje se masne kiseline sagorjevaju i koriste kao izvor energije. L-karnitin pomaže mastima da se pretvore u energij.

Zbog iznimne učinkovitosti u pretvorbi energije vrlo je popularan među sportašima i osobama koje žele smršavjeti.

Trojaka uloga L-karnitina

U procesu mršavljenja L-karnitin djeluje trojako:

  • pospješuje sagorjevanje masnoća
  • poboljšava iskoristivost energije i izdržljivost
  • ubrzava regeneraciju mišića nakon tjelesne aktivnosti

Za uspješno djelovanje L-karnitina potrebna je tjelovježba. Bez vježbanja nema rezultata! Čak i kada je L-karnitin u organizmu prisutan u dovoljnim količinama, ako organizam nema potrebu za utroškom energije, masne nakupine s bokova, trbuha i ostalih mjesta neće se topiti.

Izvori i nedostatak L-karnitina

Veće količine L-karnitina nalazimo u mesu, posebno govedini i svinjetini, zatim u mesu peradi i ribi (posebno bakalaru) te mlijeku i mliječnim proizvodima.

Najveći se dio L-karnitina u našem organizmu nalazi u mišićima, oko 98 %, dok se oko 1,5 % nalazi u jetri, a 0,6 % u ekstracelularnim tekućinama. Najveće koncentracije su u tkivima koja koriste masne kiseline kao izvor energije, kao što su srčani i skeletni mišići.

Nedostatak L-karnitina ima mnogostruko negativno djelovanje na organizam. Naše tijelo se osjeća umorno jer mu nedostaje energije i kao posljedica javlja se intenzivna glad i žudnja za ugljikohidratnom hranom; čokoladom, slatkišima ili pekarskim proizvodima. Istovremeno, zbog pogoršanja u oksidaciji masnih kiselina dolazi do pojačane sinteze triglicerida i debljanja.

Nedostatak L-karnitina izaziva intenzivnu glad i debljanje.

Uloga L-karnitina kao dodatka prehrani

Unošenje L-karnitina putem dodataka prehrani ima mnogostruke koristi za naš organizam, posebno kada želimo ubrzati proces gubljenja težine i unaprijediti sportske performanse. Kao dodatak prehrani, L-karnitin je siguran i netoksičan.

Redovitim unosom osiguravamo;

  • polet i energičnost organizma
  • smanjenje osjećaja gladi
  • poboljšanje tjelesnih funkcija i koncentracije

L-karnitin je, uz zelenu kavu, glavni sastojak dodatka prehrani Spring Green Cofee i L-carnitine, formule posebno dizajnirana za žene nakon 40. godine starosti koje su aktivne i žele izgubiti višak kilograma. Optimalna formulacija osigurava najbolje rezultate u procesu gubitka težine i postizanja vitke linje.

Spring Green Coffee i L-carnitine možete kupiti isključivo u ljekarnama i specijaliziranim DM prodavaonicama.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.