Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Mogu li masnoće potaknuti mršavljenje?

PODIJELI

Zvuči nemoguće, ali postoje masnoće koje mogu potaknuti mršavljenje i smanjenje masnih naslaga. Donosimo vam znanstvene dokaze koji to potvrđuju.

CLA - konjugirana linolna kiselina

 

Kada govorimo o masnoćama, prva asocijacija su masne naslage, tj. funkcija masti kao zaliha energije koje nije preporučljivo konzumirati u velikim količinama te da one čak mogu biti i štetne za naš organizam.

Međutim, to nije sasvim točno. Naime, postoje i ”dobre” masti koje imaju niz važnih djelovanja u organizmu te pozitivan učinak na naše zdravlje. Iako zvuči paradoksalno, neke od njih čak mogu potaknuti gubitak masnih naslaga. CLA je upravo jedna od takvih esencijalnih masnih kiselina.

CLA ili konjugirana linolna kiselina je višestruko zasićena masna kiselina koju najčešće nalazimo u mesu i mliječnim proizvodima preživača (krava, ovca, koza…). Naime, naš je organizam nije sposoban sam sintetizirati, već je moramo unositi putem prehrane.

No, danas unosimo znatno manje CLA u naš organizam nego prije 30-ak godina, a više je razloga zašto je tome tako:

  • CLA se kod preživača stvara pretvorbom iz trave te se ugrađuje u njihovo meso i mlijeko. Danas većina preživača ne ide na ispašu, odnosno ne hrani se travom, već industrijski proizvedenom hranom, stoga je njihovo meso i mlijeko siromašno ovom važnom masnom kiselinom.
  • Danas jedemo sve manje crvenog mesa, odnosno mesa preživača.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi prije plasiranja na tržište prolaze procese prerade gdje se gubi velik dio njihovih sastojaka, pa tako i CLA.

Jeste li znali?

Meso preživača koji se hrane travom bogatije je CLA za čak 300 – 500% od mesa preživača hranjenih industrijski proizvedenom hranom.

No, osim crvenog mesa, prirodan izvor CLA mogu biti i određena biljna ulja poput ulja šafranike (lat. Carthamus tinctorius) koje se najčešće koristi kao izvrstan izvor CLA u dodacima prehrani.

Šafranika (lat. Carthamus tinctorius)

Kako djeluje CLA?

Biološka aktivnost CLA prvi je puta dokazana 1987. godine od strane skupine znanstvenika  (M. Pariza, Grimm) koji su dokazali da CLA ima pozitivno djelovanje protiv tumorskih stanica kod miševa.

Još veći interes znanstvenika, ali i javnosti, probudila su istraživanja koja su pokazala da CLA može djelovati na smanjenje masnih naslaga. (Park YAlbright KJLiu WStorkson JMCook ME, M. Pariza MW). Naime, navedeno istraživanje je pokazalo da je skupina miševa koja je u sklopu prehrane dobivala CLA imala 57-60% manje masnoća u tijelu od kontrolne skupine.

Smatra se da je ovakav rezultat posljedica djelovanja CLA na smanjeno taloženje masnoća u masne stanice, povećanu lipolizu u adipocitima te na moguću povećanu oksidaciju masnih kiselina i u mišićima i u adipocitima.

Većina istraživanja provedena je na životinjama, međutim postoji i niz studija o učinku CLA na smanjenje masnih naslaga i kod ljudi. Donosimo vam neke od njih:

U istraživanju provedenom od strane časopisa Journal of Nutrition, objavljenom u prosincu 2000. godine, utvrđeno je da CLA pomaže u sagorijevanju masnoća i očuvanju mišićnog tkiva. Uzeta je skupina od 60 pretilih muškaraca i podijeljena je na 2 grupe.

Jedna grupa je uzimala placebo (9 g maslinovog ulja / dan), dok je druga grupa uzimala 1.7, 3.4, 5.1 i 6.8 g CLA u periodu od 12 tjedana. Rezultat istraživanja bio je da je skupina koja je uzimala CLA imala značajno smanjenje tjelesnih masnoća, za razliku od skupine koja je uzimala placebo i koja nije ostvarila nikakve rezultate. Najbolji rezultati postignuti su kod skupine koja je uzimala CLA u dozi od 3.4 g dnevno.

Zapažanje Michaela Parize u toku ovog istraživanja bilo je kako ”CLA ne pretvara velike masne stanice u male, već sprečava pretvorbu malih masnih stanica u velike”.

Drugim riječima, CLA može smanjiti taloženje triglicerida u masne stanice. Također je zapaženo i smanjenje masnoća u krvi i kolesterola kod svih grupa koje su uzimale CLA.

Više na http://jn.nutrition.org/content/130/12/2943.full

Još jedno istraživanje provedeno u Švedskoj i objavljeno 2001. g. (Risérus U1Berglund LVessby B.) pokazalo je pozitivne učinke CLA na smanjenje masnih naslaga. Skupina od 25 pretilih muškaraca u dobi od 39 – 64 godine uzimala je CLA u periodu od 4 tjedna. Doza je bila 4.2 g CLA dnevno. Nakon 4 tjedna ispitanici su prosječno izgubili 1.4 cm u opsegu struka. Ispitanici nisu pokazali smanjenje tjelesne težine, već smanjenje masnih naslaga.

Više na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11477497

Provedena je još jedna studija u kojoj su sudjelovali ispitanici u vježbačkom programu. Uzimali su ili 3 puta po 600 mg CLA dnevno ili placebo u period od 12 tjedana. U usporedbi s placebom, pokazalo se je kako CLA ima učinak na smanjenje postotka tjelesnih masnoća, ali ne i na smanjenje ukupne tjelesne težine.

Više na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12173945

Jedna metaanaliza sumirala je podatke iz 18 kontroliranih studija, a zaključak je bio da CLA potiče umjeren gubitak tjelesne težine. Studija je također pokazala da CLA pokazuje ”produljeno djelovanje” – čak 6 mjeseci nakon prestanka uzimanja usporeno je dobivanje na težini. Više na http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1203.long

Zanimljivo je da su gotovo sva provedena istraživanja pokazala smanjenje taloženja masnih naslaga te povećanje u dobivanju mišićne mase nakon prestanka uzimanja CLA.

Ostala djelovanja CLA

Osim na smanjenje masnih naslaga, mnoga istraživanja su pokazala i pozitivne učinke CLA na druge funkcije u organizmu. Tako se smatra da CLA ima moguće antioksidativne, antikancerogene i antikataboličke učinke te da ima pozitivno djelovanje na jačanje imunološkog sustava.

Nažalost, potrebnu količinu CLA teško je namiriti samo putem prehrane, budući da bismo na taj način u organizam unijeli iznimno veliku količinu kalorija. Npr. ukoliko bismo željeli unijeti potrebnih 2,4 g CLA, trebali bismo konzumirati oko 400 g masnoća, što iznosi preko 4000 kalorija. Stoga stručnjaci preporučuju uzimanje čiste CLA u obliku dodataka prehrani.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.