Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

7 prijedloga za zdravije grickanje

PODIJELI

Većina ljudi bar se ponekad nađe u situaciji da treba na brzinu nešto “gricnuti”, a kada pri ruci nemamo ništa zdravije, često se odlučujemo za pecivo, čokoladicu, čips i slično.

Ako ste odlučili zdravije birati i svoje grickalice, onda je to odlična ideja. Međutim, mnoge namirnice za koje možda mislite da su odličan izbor s visokom nutritivnom vrijednošću, često to ipak nisu. Primjer su muffini od mekinja ili pločice od žitarica koje mogu sadržavati velike količine nezasićenih masnoća i šećera. Čak i ‘light‘ proizvodi s malo ili bez masnoća često sadrže dodanu sol ili šećer.

Banner

Iz tog razloga donosimo vam 7 jednostavnih prijedloga za pametnije
i zdravije grickalice te užinu:

1. Posegnite za cjelovitim žitaricama

Grickalice sa cjelovitim žitaricama mogu vam osigurati dugotrajnu energiju i osjećaj sitosti. Stoga posegnite za grickalicama od cjelovitih žitarica i bez soli (npr. kukuruznim, pirovim ili prosenim keksima) ili obrokom od žitarica bogatih vlaknima.

2. Ponovite doručak

Mnoge namirnice koje konzumiramo za doručak mogu nam poslužiti i kao užina tokom dana. Kriška prepečenog tosta od cjelovitih zrna s džemom koji sadrži smanjenu razinu šećera izvrstan je prijedlog. Kombinacija raznih žitarica (pahuljice od zobi i ječma) te orašastog i suhog voća (lješnjaci, bademi, brusnice) začinjena cimetom i žlicom meda, također je zdrava, a brza užina.

image-blog

3. Probajte “visoko-nisku” kombinaciju

Kombinirajte manju količinu namirnica bogatih zdravim masnoćama poput maslaca od kikirikija, s većom količinom nečeg jako laganog, poput kriški jabuke ili štapića celera.

4. Navalite na oraščiće

Neposoljeni orašasti plodovi i sjemenke predstavljaju odlične grickalice. Bademi, orasi, kikiriki, indijski oraščići, lješnjaci, pržene bučine sjemenke i sl. sadrže mnoge vrijedne nutrijente i vrlo vjerojatno ćete se od njih osjećati sito, za razliku od npr. čipsa, štapića i sličnih grickalica. No, pripazite: orašasti plodovi imaju dosta kalorija, stoga neka porcije ne budu prevelike.

5. Kombinirajte grickalice

Pokušajte kombinirati više od jedne makronutritivne namirnice (proteini, masnoće, ugljikohidrati) kod svake užine. Na primjer: uzmite nekoliko oraščića (bogatih proteinima i masnoćama) te nešto grožđa (ugljikohidrati). Ili probajte krekere sa cjelovitim žitaricama (ugljikohidrati) s malo sira sa smanjenim udjelom masnoća (proteini i masti). Ovako balansirani obroci daju dugotrajan osjećaj sitosti.

blog-image-healthy-2

6. Razmišljajte o tome što grickate

Nemojte jesti užinu dok radite nešto drugo – npr. surfate internetom, gledate TV ili radite. Umjesto toga, prekinite to što radite na nekoliko minuta i pojedite svoju užinu na način na koji biste pojeli i cijeli obrok.

7. Ponesite sa sobom

Razmišljajte unaprijed i ponesite sa sobom malenu vrećicu zdravih grickalica u džepu ili torbici, kako ne biste pali u napast da uzmete kolač dok pijete kavu ili čokoladicu na kisoku.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.