Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Želim se napokon naspavati

PODIJELI

Znate li koliko je zapravo bitan kvalitetan san?

San nam pomaže da se osjećamo bolje, ali njegova važnost ide puno dalje od samo podizanja raspoloženja ili izbjegavanja tamnih kolutova ispod očiju.

budnje

Tijekom spavanja naše je tijelo u fazi obnove. Otpuštaju se protuupalni i anti-stresni hormoni. Melatonin, hormon spavanja, i proizvodnja hormona rasta je na najvišoj razini i dolazi do razvoja matičnih stanica. San je jedino vrijeme kad se naš mozak opušta i priprema za nova učenja i novi dan. Imuni sustav se obnavlja. Ukratko, spavanje je naš prirodni lijek, daleko moćniji nego bilo koji lijek koji regenerira i pomlađuje naš mozak i naše tijelo.

Kvalitetan san popravit će vašu koncentraciju, izoštriti pamćenje, kao i regulirati vašu težinu. Kada bismo zaista spavali kako i koliko nam je potrebno ne bismo bili toliko skloni raznim bolestima, pretilosti, depresiji i anksioznosti, bili bismo svježiji, lucidniji i puno bi lakše obavljali svoje dnevne obveze.

Pa čak i kad, uzimajući u obzir sve navedeno, pazimo i na vrijeme odlazimo na počinak, vrlo često nam se događa da ne možemo usnuti zbog napetosti, osjećaja stresa radi obaveza idućeg dana… I tako dan po dan, zapravo zanemarujemo svoj san, računajući da je osjećaj pospanosti samo bezopasna i prolazna posljedica.

Obično, kada smo već toliko iscrpljeni zbog nedostatka sna, posežemo za raznim sintetskim tabletama za spavanje. Osim što su, zbog svojih sastojaka štetne za naš organizam, one utječu na samo jedan dio mozga te neće riješiti problem nekvalitetnog sna.

sleep

Zaokružite svoj ciklus spavanja i postignite savršen san

5FazaSpavanja_2018-03-01
 • Prva faza je lagani san, odnosno uvođenje u san koje obično traje pet do deset minuta. Očne i mišićne aktivnosti se usporavaju.
 • U drugoj se fazi pokreti očiju zaustavljaju te moždani valovi postaju sporiji. Temperatura tijela počinje opadati te se otkucaji srca usporavaju. Tijelo se priprema za duboki san.
 • U trećoj i četvrtoj fazi registriraju se iznimno usporene moždane aktivnosti.
 • Četvrta faza je i granica između NE REM i REM faze sna.
 • Tijekom pete REM faze spavanja, moždani valovi oponašaju aktivnost tijekom budnog stanja. Iako su oči zatvorene, brzo se kreću, što je često povezano s intenzivnim snom i aktivnošću mozga koja se javlja tijekom ove faze.

Top savjeti za kvalitetan san

 1. Idealno je svakodnevno je resetirati organizam prirodnim procesom spavanja. Treniranjem našeg tijela da svake noći zaspe i svako se jutro budi u isto vrijeme.
 2. Opuštajuća rutinska aktivnost neposredno prije spavanja, bez svijetlosti ekrana kao što su TV, mobiteli, prijenosna računala i drugi uređaji, odvojiti će vrijeme za spavanje od aktivnosti koje mogu izazivati uzbuđenje, stres ili tjeskobu, što vam može otežati da utonete u san, doprijete do dubokog sna ili ostanete u snu.
 3. Izbjegavajte drijemati tijekom dana. Drijemanje vam može pomoći da izdržite dan, ali i otežati da usnete kad je vrijeme za spavanje.
 4. Vježbajte svakodnevno. Čak i lagana vježba bit će dovoljna ako je redovita.
 5. Stvorite ugodnu atmosferu u spavaćoj sobi i navucite zavjese. Temperatura u vašoj sobi ne bi trebala prelaziti 19 °C, a buka i svjetlost nisu poželjni za kvalitetan san.
 6. Pazite na svoju prehranu. Izbjegavajte alkohol, cigarete i teške obroke prije spavanja.
 7. Spavajte na ugodnom madracu i jastuku.
 8. Za kvalitetan san i odmorno i svježe jutro probajte Spring Relax & Sleep proizvod koji, snažnim kompleksom biljaka s dokazano umirujućim djelovanjem (pasiflora, valerijana i njemačka kamilica), osigurava potrebno opuštanje prije odlaska na spavanje. Lakšem i bržem usnivanju pomoći će melatonin, hormon koji skraćuje vrijeme potrebno za usnivanje.
HigijenaSpavanja_FB_1200x1200_2017_05-19_HR

Ne zaboravite, ako želite ostati zdravi i odmorni, nije bitno samo spavati, nego se dobro naspavati!

Pratite nas

Copyright Spring 2018.