Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Debljanje nakon 40-e – što sve mogu biti uzroci?

PODIJELI

debljanje-nakon-40-e

Debljanje nakon 40-e godine života vrlo je učestalo, a uzroci mogu biti sve od hormonalne neravnoteže, nezadovoljstva i tuge, nedostatka vitamina u organizmu, pa čak i lijekovi koje koristimo.

Najčešći uzroci koji izazivaju debljanje nakon 40-e

Upoznajte nekoliko najčešćih razloga nakupljanja viška kilograma nakon 40-te i jednostavna rješenja kako zadržati vitkost i mladenačku energiju i u godinama koje dolaze.

Nezadovoljstvo i osjećaj praznine

Gubitak energije i libida te sve vidljiviji znakovi starenja poput dubokih bora i gubitka čvrstoće kože, samo su neki od razloga zašto sve više žena nakon 40-te osjeća nezadovoljstvo svojim životom. Odrasla djeca napuštaju roditeljski dom zbog čega mnoge majke osjećaju prazninu i tugu, a i češće dolazi do nezadovoljstva u braku, pa i razvoda.

Dokazano je da nezadovoljne i nesretne žene, dobivaju na težini znatno brže od sretnih i zadovoljnih. Naime, one konzumiraju više masne i kalorične hrane te šećera, drugim riječima ”tješe se hranom”. Uz to često izbjegavaju fizičku aktivnost što još pojačava simptome depresije i uzrokuje debljanje nakon 40-e.

RJEŠENJE: Koliko god zvuči otrcano, fizička aktivnost povećava razine endorfina, a time i naše samopouzdanje i zadovoljstvo, čini nas sretnijima, a pozitivno utječe i na naše tijelo. Također, odvojite vrijeme za druženje s dragim ljudima, pronađite užitak u stvarima koje ste oduvijek željele isprobati i posvetite se sebi. Nezadovoljstvo će nestati u trenu!

Konzumacija raznih lijekova

Ulaskom u menopauzu, susrećemo se s raznim manjim ili većim zdravstvenim poteškoćama za koje nam suvremena medicina propisuje lijekove, a koji često uzrokuju dobitak na kilaži. Hormonske tablete koje žene često koriste u predmenopauzi i menopauzi, beta-blokatori za srčane probleme ili lijekovi za artritis, svi oni mogu utjecati na debljanje nakon 40-e..

Njihove najčešće nuspojave su povećanje apetita ili usporavanje metabolizma, oba faktora koja pogoduju gomilanju kilograma.

RJEŠENJE: Posavjetujte se s liječnikom ukoliko primjetite povećanje kilograma paralelno s konzumacijom određenog lijeka. Za svaki lijek u pravilu postoji i alternativni lijek ili način liječenja koji bi mogao pomoći kod zdravstvene poteškoće, a pritom ne uzrokovati dodatno nakupljanje kilograma.

Usporavanje probave

S godinama dolazi do usporavanja rada probavnog trakta, a time i do smanjene funkcije metabolizma koja uzrokuje gomilanje masnih naslaga i prekomjernu tjelesnu težinu.
Nažalost, s 40. i 50. godina više ne sagorjevamo jednako kalorija kao kada smo imale 20, stoga je neophodno prilagoditi unos kalorija i potaknuti metabolizam.

RJEŠENJE: Za ubrzanje usporenog metabolizma novo i učinkovito rješenje jest zelena kava, dokazano djelotvorna i kao sredstvo za mršavljenje i detoksikaciju tijela, ali i kao antioksidant u borbi protiv starenja.

Manjak vitamina i minerala

S godinama se smanjuje proizvodnja vitamina D te apsorpcija minerala poput magnezija ili željeza, uslijed čega dolazi do smanjenja razine energije organizma, imuniteta te usporavanje metabolizma stanica, zbog čega se mnoge žene osjećaju preiscrpljeno za tjelovježbu. Uz to kada smo umorni i iscrpljeni, tijelo prirodno traži stimulanse poput kofeina, šećera i jednostavnih ugljikohidrata koji dodatno uzrokuju gomilanje masnih naslaga.

RJEŠENJE: Uravnotežena i prilagođena prehrana, s obiljem vitamina i minerala koji će vratiti energiju tijelu (voće, povrće, bjelančevine).

Problemi sa zglobovima

Vrlo čest problem kod žena u poznijim godinama su problemi sa zglobovima te teška pokretljivost, uslijed koje su mnoge žene primorane odustati od redovite tjelovježbe i općenito sportskih aktivnosti, što često uzrokuje povećanje tjelesne težine.

RJEŠENJE: Redovito plivanje – savršena tjelovježba koja oblikuje tijelo, sprječava nakupljanje viška kilograma, a ujedno štedi zglobove.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.