Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vitamin K1

podijeli

Vitamin K spada u skupinu vitamina topivih u mastima, a ima ključnu ulogu u mehanizmima zgrušavanja krvi.

vitamin-k1

Ime: Vitamin K1

Opis:

Vitamin K spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoji nekoliko oblika vitamina K. Vitamin K1 je prirodan oblik vitamina K deriviran iz biljaka, dok je vitamin K2 deriviran iz bakterija u probavnom traktu, a vitamin K3 je sintetički oblik vitamina K. U Spring Vitamins & Minerals korišten je vitamin K1. Prehrambeni izvori vitamina K uključuju: zeleno lisnato povrće, brokulu, zelenu salatu, kupus, špinat, šparoge, zeleni čaj te zob i pšenicu.

Djelovanje:

Primarna uloga vitamina K je sudjelovanje u stvaranju koagulacijskih faktora, odnosno u zgrušavanju krvi. Nije zanemariva ni njegova uloga u izgradnji kostiju te prijenosu kalcija u kosti. Niske razine vitamina K negativno utječu na mineralizaciju te je često ozbiljnost prijeloma povezana s količinom vitamina K. Osim toga, vitamin K sudjeluje u sprečavanju kalcifikacije krvnih žila, kao i u staničnom rastu. 

Simptomi nedostatka vitamina K:

Jedan od najčešćih simptoma manjka vitamina K je često krvarenje iz nosa. Drugi znak nedostatka može biti proljev. Manjak vitamina K najčešće je simptom njegove neadekvatne apsorpcije ili nemogućnost organizma da ga koristi u jetri.

Preporučena dnevna količina:

Preporučena dnevna količina vitamina K je 65 mg za žene te 70 mg za muškarce.

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.