Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vitamin D3

podijeli

Vitamin D često se naziva i “vitaminom sunca”, a važan je za zdravlje i normalnu funkciju kostiju i mišićnog sustava.

vitamin-d31

Ime: Vitamin D,vitamin D3

Opis:

Vitamin D3 spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Često se naziva i „vitaminom sunca“, jer se sintetizira u koži iz provitamina pod utjecajem ultraljubičastih zraka. U skupinu vitamina svrstava se zbog povijesnih razloga, iako ga zbog njegove steroidne strukture prije možemo smatrati hormonom.

Djelovanje:

Primarna mu je uloga u organizmu održavanje homeostaze i konstantne koncentracije fosfata i kalcija u plazmi jer potiče njihovu apsorpciju iz probavnog trakta. Pridonosi jačim i zdravijim kostima i zubima, ali i održavanju normalne mišićne funkcije. Osim toga sudjeluje i u diobi stanica te u optimalnom funkcioniranju imunološkog sustava i djelovanju protiv upalnih procesa.

Život u područjima koja imaju manji broj sunčanih sati (osobito u toku zimskih mjeseci), intenzivnijim korištenjem sredstava za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, ali i provođenjem sve manje vremena vani, smanjuje se i količina nastalog vitamina D u koži, a povećava se potreba za njegovim dodatnim unošenjem u obliku dodataka prehrani. Smanjena količina vitamina D dovodi i do manje količine kalcija u plazmi, zbog čega se on mobilizira iz kostiju što narušava njihovu strukturu čineći ih krhkima, osobito kod žena gdje taj proces doprinosi pojavi osteoporoze.

Simptomi nedostatka vitamina D:

Neki od simptoma manjka vitamina D mogu biti: slabost u kostima, loše raspoloženje, pospanost, razdražljivost, visok krvni tlak, veća osjetljivost na bol, itd.

Preporučena dnevna količina:

Preporučena dnevna doza vitamina D  donedavno je iznosila 400 međunarodnih jedinica (IU), međutim, većina stručnjaka složila se je kako je to nedovoljno, stoga su nove smjernice za vitamin D povećane na 600 IU za odrasle osobe do 70 godina, a 800 IU za osobe starije od 70 godina.

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.