Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vitamin B9 (folna kiselina)

podijeli

Vitamin B9 ili folna kiselina dio je skupine vitamina B kompleksa te je jedan od najčešće deficitarnih nutrijenata.

vitamin-b9-folna-kiselina

Ime: Vitamin B9 (folna kiselina)

Opis:

Vitamin B9 pripada u skupinu vitamina B kompleksa koji predstavljaju esencijalne nutrijente topive u vodi. Naziv folna kiselina dolazi od latinske riječi „folium“ što znači list, budući da je izolirana iz listova špinata. Dobri prehrambeni izvori folne kiseline su: zeleno lisnato povrće poput kupusa i špinata, šparoge, brokula, klice, gljive, mahunarke, orašasti plodovi te žitarice.

Djelovanje:

Folna kiselina veoma je važna za sintezu nukleinskih kiselina (DNA) te za konverziju nekih aminokiselina koje dalje sudjeluju u izgradnji proteina. Sudjeluje i u sintezi krvnih stanica u koštanoj srži. Posebno je važna za optimalan rast, diobu i razvoj stanica kod embrija i male djece, stoga se posebno preporučuje trudnicama budući da smanjuje opasnost od oštećenja neuralne cijevi. Zajedno s vitaminima B6 i B12 sudjeluje i u kontroli razine aminokiselina homeocistina u krvi, povezane s mogućim nastankom srčanih bolesti, a doprinosi i optimalnom funkcioniranju imunološkog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Simptomi nedostatka vitamina B3:

Folna je kiselina jedna od najčešće deficitarnih nutrijenata. Rani simptomi nedostatka folne kiseline mogu biti umor, razdražljivost i gubitak teka. Značajniji nedostatak folne kiseline može uzrokovati anemiju.

Preporučena dnevna količina:

Preporučena dnevna količina folne kiseline za odrasle osobe je 150-200 µg, a preporučena dnevna doza za žene je 400 µg, dok je za trudnice to 600 do 800 µg. 

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.