Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vitamin B5 (pantotenska kiselina)

podijeli

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina dio je skupine vitamina B kompleksa, a jedan je od najzastupljenijih vitamina u prirodi.

vitamin-b5-pantotenska-kiselina

Ime: Vitamin B5 (pantotenska kiselina)

Opis:

Vitamin B5 pripada u skupinu vitamina B kompleksa koji predstavljaju esencijalne nutrijente topive u vodi. Dobro je zastupljen u prirodi (panthos = svugdje prisutan) i gotovo svaka namirnica, bilo životinjskog, bilo biljnog porijekla ga sadrži. Međutim, unatoč širokoj rasprostranjenosti, osjetljiv je na smrzavanje i zagrijavanje namirnica, kao i na mljevenje (kod žitarica). Prehrambeni izvori su: meso, žumanjak, mahunarke, krumpir, cjelovite žitarice, brokula i avokado.

Djelovanje:

Vitamin B5 sastavni je dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti, stoga se nalazi gotovo u svakoj živoj stanici. Sudjeluje i u stvaranju kolesterola, crvenih krvnih stanica te spolnih i anti-stresnih hormona.

Vitamin B5 u našem organizmu:

  • Pridonosi optimalnom stvaranju energije
  • Pridonosi optimalnom mentalnom funkcioniranju
  • Pridonosi normalnoj sintezi i metabolizmu steroida, vitamina D i neurotransmitera
  • Pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti

Simptomi nedostatka vitamina B5:

Budući je vitamin B5 široko rasprostranjen, simptomi njegovog deficit su rijetki. Mogu uključivati: povraćanje, uznemirenost, bolove u trbuhu, grčenje mišića, žarenje stopala te infekcije gornjih dišnih puteva.

Preporučena dnevna količina:

Preporučena dnevna količina vitamina B5 kreće se između 4 i 7 mg.

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.