Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vitamin B1 (tiamin)

podijeli

Vitamin B1 je esencijalni nutrijent u ljudskom organizmu i dio vitamina B kompleksa topivih u vodi

vitamin-b1-tiamin

Ime: vitamin B1, tiamin

Opis:

Vitamin B1 pripada u skupinu vitamina B kompleksa koji predstavljaju esencijalne nutrijente topive u vodi. Najbolji izvori vitamina B1 su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke te u lisnato povrće poput kelja i špinata. Međutim, preradom i kuhanjem hrane, velika količina vitamina B1 se gubi te je i iz tog razloga potrebno njegovo dodatno uzimanje u obliku dodataka prehrani.

Djelovanje:

Vitamin B 1 ili tiamin igra važnu ulogu u metabolizmu i stvaranju energije (posebno u metabolizmu ugljikohidrata), a time i rastu, razvoju i optimalnom funkcioniranju organizma te stvaranju novih i zdravih stanica. Sudjeluje u procesu sinteze nukleinskih kiselina (DNA) te u provođenju živčanih impulsa. Često ga nazivaju i anti-stresnim vitaminom jer sudjeluje u zaštiti imunološkog sustava.

Vitamin B1 u našem organizmu doprinosi:

  • normalnoj funkciji srca,
  • normalnom metabolizmu ugljikohidrata i stvaranju energije,
  • normalnom funkcioniranju živčanog sustava,
  • optimalnom neurološkom razvoju,
  • normalnim fiziološkim funkcijama.

Simptomi nedostatka vitamina B1

Simptom kroničnog pomanjkanja vitamina B1 je bolest beri-beri. Prvi simptomi mogu biti otežano disanja, pa čak i oštećenje srca kao posljedica nakupljanja mliječne kiseline zbog teže probavljivosti hrane. Ostali simptomi mogu biti: lako umaranje, gubitak apetita, otežana koncentracija i pamćenje…

Preporučena dnevna količina:

1,1 mg kod žena te 1,5 mg kod muškaraca

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.