Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vitamin B12

podijeli

Vitamin B12 spada u skupinu vitamina B kompleksa, a najveći je i najkompleksniji vitamin

vitamin-b12

Ime: vitamin B12, kobalamin

Opis:

Vitamin B12 pripada u skupinu vitamina B kompleksa koji predstavljaju esencijalne nutrijente topive u vodi. Vitamin B12 najveći je i najkompleksniji vitamin. U svom sastavu sadrži kobalt – veoma važan element za ljudski organizam. Količina vitamina B12 u organizmu opada s godinama zbog smanjenja količine želučane kiseline koja je potrebna za njegovu apsorpciju. Proizvode ga mikroorganizmi, a nalazi se u namirnicama poput morskih plodova, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, dok ga u povrću gotovo i nema. Meso je često nedostatan izvor ovog vitamina za ljudski organizam jer ga teško apsorbira.

Djelovanje:

Kao i drugi vitamini B kompleksa, vitamin B12 sudjeluje u stvaranju energije, a sudjeluje i u održavanju zdravlja živčanih stanica te sintezi nukleninskih kiselina (DNA) te stvaranju crvenih krvnih stanica. Zajedno s vitaminima B6 i B9 sudjeluje u kontroli razine aminokiselina homeocistina u krvi, povezane s mogućim nastankom srčanih bolesti. Doprinosi i optimalnom funkcioniranju imunološkog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Simptomi nedostatka vitamina B12:

Umor, iscrpljenost, razdražljivost, gubitak daha, proljev i trnci u ekstremitetima. Značajan manjak vitamina B12 može uzrokovati neurološka oštećenja.

Preporučena dnevna količina:

2.4 µg

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.