Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Selen

podijeli

Selen je esencijalni element u tragovima sa snažnim antioksidativnim djelovanjem

selen

Ime: Selen

Opis:

Selen je esencijalni element u tragovima. Iako se u tijelu nalazi u veoma malim količinama, ključan je u nekim metaboličkim reakcijama (u sinergiji s vitaminom E), poticanju normalnog rasta i razvoja te plodnosti. Prirodan je antioksidans te tako štiti od oštećenja stanica uzrokovanog oksidativnim stresom. Budući da odgađa oksidaciju masnih kiselina, sudjeluje u očuvanju elastičnosti tkiva.

Snižena razina selena u organizmu znači i veću količinu slobodnih radikala, što može dovesti do pojave karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upalnih bolesti te prijevremenog starenja.

Niska količina selena povezana je i sa smanjenom otpornošću na infekcije, stoga je dovoljna količina selena ključna za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava.  

Budući da većina populacije konzumira malo hrane bogate selenom (brazilski oraščići, morski plodovi, kvasac, cjelovite žitarice i češnjak), preporučuje se njegovo dodatno unošenje u obliku dodataka prehrani. Količina selena ovisi o njegovoj zastupljenosti u tlu, a hrvatsko tlo je relativno siromašno selenom.

Djelovanje:

Selen djeluje kao antioksidans te tako štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala, ali sudjeluje i u mnogim funkcijama vezanim uz zdravlje i dobar osjećaj. Brzo se apsorbira, a njegov metabolizam u organizmu je kompleksan. Smatra se kako selen ima pozitivan utjecaj na rad imunološkog sustava te kao zaštita od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Simptomi nedostatka selena:

Do nedostatka selena dolazi najčešće zbog prehrane koja je siromašna proteinima, ribom i žitaricama. Ne postoje jednoznačni simptomi nedostatka selena u organizmu.

Preporučena dnevna količina:

55 µg

U periodu trudnoće i dojenja, dnevne potrebe za selenom su oko 65 µg.

Proizvodi:

Spring Vitamins & Minerals

Pratite nas

Copyright Spring 2018.