Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Kamilica

podijeli

Prava ili njemačka kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Za razliku od rimske kamilice, njezina stapka, kao i cvatište na vrhu su šuplji. Cvjetovi su aromatični i proizvode preko 5000 sitnih sjemenki koje zadržavaju klijavost i nekoliko godina

kamilicabig

Ime: Kamilica, njemačka kamilica

Botaničko imeMatricaria chamomilla

Opis:

Prava ili njemačka kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Za razliku od rimske kamilice, njezina stapka, kao i cvatište na vrhu su šuplji. Cvjetovi su aromatični i proizvode preko 5000 sitnih sjemenki koje zadržavaju klijavost i nekoliko godina. Rasprostranjena je na području Europe i Azije, najčešće na livadama i pored puteva, na osunčanim mjestima.


Njezino latinsko ime dolazi od riječi matrix – što znači maternica, čime sam naziv upućuje na njezino ljekovito djelovanje, protiv menstrualnih tegoba. Naziv vrste, chamommilla  pak potječe od grčke riječi chamáimēlon, što je složenica od riječi chamái (zemljana, na zemlji ili patuljast) i mḗlon (jabuka).


Kamilica se još iz vremena Egipta te Grčke i Rima koristi u medicinske svrhe zbog svog protuupalnog i umirujućeg djelovanja. U vrijeme srednjeg vijeka često se koristila u borbi protiv želučanih tegoba (grčeva, nadutosti), ali i u slučaju visoke temperature, upala, astme, mučnine, kožnih bolesti te za opuštanje.

Djelovanje:

Današnja znanstvena istraživanja potvrdila su da kamilica ima: protuupalno i antibakterijsko djelovanje, da djeluje na opuštanje mišića, antispazmatski i antialergijski, a ima i blago sedativno djelovanje.
Upravo zahvaljujući svom umirujućem, antispazmatskom i sedativnom djelovanju, kamilica se koristi i za pomoć kod nesanice, odnosno za pomoć kod opuštanja prije odlaska na spavanje.

Istraživanja su pokazala da kamilica pokazuje djelovanje slično djelovanju benzodiazepina.
Smatra se da kada se fitokemikalije iz kamilice, poput krizina, vežu za GABA receptore čime se smanjuje aktivnost mozga što dovodi do snižavanja svih aktivnosti centralnog živčanog sustava.

Proizvodi:

Spring Relax & Sleep

Pratite nas

Copyright Spring 2018.