Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Zelena kava

podijeli

Zelena kava obiluje klorogeničnom kiselinom koja ima dokazano djelovanje na smanjenje tjelesne mase.

coffea-robusta

Ime: Zelena kava

Botaničko ime: Coffea canephora (syn. robusta)

Opis:

Coffea canephora (robusta) je vrsta kave porijeklom iz središnjeg i zapadnog dijela Afrike. To je biljka iz porodice Rubiaceae. Biljka ima plitak korijen, a raste uglavnom kao grm i može narasti do 10 metara. Cvjeta neredovito, a plodovima treba 10-11 mjeseci da sazriju i produciraju sjemenku.


Pod pojmom zelena kava mislimo na zelene, nepržene sjemenke, odnosno zrna kave, najčešće vrste Coffea canephora (robusta). Po kemijskom sastavu, sjemenke zelene kave sastoje se od: vode, ugljikohidrata i vlakana, (˃50%), proteina, aminokiselina, lipida u obliku diterpena (10-18%), mineralnih tvari, organskih kiselina, klorogeničnih kiselina (7-10%) te kafeina (2-3%). Ekstrakt zelene kave dobiva se uz pomoć alkohola kao ekstrakcijskog otapala.

Djelovanje:

Glavna bioaktivna komponenta ekstrakta zelene kave u proizvodima za pomoć kod mršavljenja je klorogenična kiselina. Prženjem kave (kako bi se potaklo oslobađanje aromatičnih spojeva koji daju karakterističan okus i aromu kave) značajno se smanjuje udio klorogenične kiseline, čak do 70%.


Istraživanja su pokazala da klorogenična kiselina inhibira akumulaciju masti i smanjuje tjelesnu masu u različitim životinjskim modelima i kod ljudi. Smatra se da klorogenična kiselina ima utjecaj na smanjenje tjelesne mase i regulaciju metabolizma lipida. Dokazano je i da je kava obogaćena klorogeničnom kiselinom inducirala smanjenje apsorpcije glukoze. Postoje mnogi dokazi i studije koje potvrđuju pozitivno djelovanje ekstrakta zelene kave na zdravlje organizma te na smanjenje tjelesne težine.

Preporučena dnevna količina:

Smatra se da se korisni učinak klorogenične kiseline postiže dozom u rasponu od 120-400 mg.

Proizvodi:

Spring Green coffee & L-carnitine

Pratite nas

Copyright Spring 2018.