Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Zdrave navike koje će vam produžiti život

PODIJELI

zdrave-navike-koje-produzuju-zivot

1. Ne izbjegavajte doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu. Suprotno uvriježenom običaju većine ljude, doručak bi u pravilu trebao biti i najobilniji obrok. Preskakanje doručka usporava metabolizam i povećava rizik od debljanja, a najnovije studije su pokazale da preskakanje doručka donosi i ozbiljan rizik za nastajanje bolesti srca.

Potrudite se da obilno doručkujete svakog jutra. Za doručak birajte nutritivno bogate namirnice koje se mogu brzo pripremiti poput jaja ili šejka od voća i /ili povrća.

2. Smanjite gledanje televizora i vremena provedenog pred ekranom

Zdrave navike uključuju i manje vremena pred ekranima. Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite ispred televizora i računala. Za početak odaberite barem jedan dan u tjednu u kojem nećete paliti televizor ni računalo. Preostale dane smanjite gledanje barem za trećinu.

Prekomjerno gledanje televizora loše utječe na koncentraciju i spavanje, povećava sklonost konzumaciji brze i nezdrave hrane te posljedično izaziva debljanje.

Vrijeme provedeno ispred računala i gledanje u monitor loše utječe na vid. Ukoliko je vaš posao vezan uz računalo, nastojte podići pogled od ekrana svakih pola sata i kroz prozor promatrati stabla ili neku od zelenih površina barem 30 sekundi. Svakih sat ili dva ustanite i prošetajte uredom.

2. Odvojite pola sata dnevno za sebe

Ubrzani način života kojem smo danas podvrgnuti uzima svoj danak. Previše obaveza, stres i pritisak na poslu i kod kuće uzrokuje da se sve manje krećemo i ne pazimo na prehranu.

Uzmite vrijeme za sebe. Odvojite svakog dana pola sata da radite nešto što volite i što vas opušta. To može biti kava s prijateljicom, listanje časopisa, šetnja ili rješavanje križaljke… Nakon polusatnog opuštanja imate ćete mnogo više energije uhvatiti se u koštac s preostalim obavezama koje vas tijekom dana očekuju.

3. Vježbajte barem 2 ili 3 puta tjedno

Rezervirajte vrijeme za vježbanje. Pronađite način kako da vježbanje učinite dijelom svoje tjedne rutine.

Ako vam je teško izdvojiti vrijeme za organizirano vježbanje, vježbajte doma, postoje brojni programi koje možete slijedite, a koje zahtjevaju tek 20-30 minuta dnevno.

Nastojte uvesti više kretanja u svakodnevicu. Izbjegavajte pokretne stepenice i liftove i pješačite kada god imate priliku. Zdrave navike redovitog kretanja učinit će znatne pomake u kvaliteti života. Već nakon nekoliko tjedana redovitog vježbanja osjećat ćete se bolje, snažnije i s višom razinom energije.

4. Održavajte bliske veze s prijateljima

Prijateljstva su iznimno važne veze u životu. Jedna izreka kaže da će pravi prijatelj uvijek biti uz vas. No, da bi prijateljstva opstala potrebno ih je njegovati redovitom interakcijom.

Neka zdrave navike prožmu i vaša druženja. Ukoliko ste preokupirani i ne nalazite načina da izdvojite par sati tjedno za opuštajuće druženje, budite kreativni i osmislite kako održati prijateljsku vezu uz postojeće obaveze. Pozovite prijatelje da vam se pridruže u vježbanju ili dogovorite kavu u centru, nakon tjednog shoppinga.

6. Jedite više voća, povrća i orašastih plodova

Uvedite više voća i povrća u svoju prehranu. Osim bogatstva vitamina i minerala, voće i povrće sadrži i važne fitonutrijente, enzime i antioksidanse. Dnevni unos voća i povrća neophodan je za zdravu funkciju svih organskih sustava.

Tijekom kuhanja obogatite svoja jela dodatnim povrtnim namirnicama. Osim što ćete učiniti dobro svome zdravlju oživjet ćete kuhinju novom lepezom okusa.

Kada ogladnite između obroka, grickajte svježe voće, povrće ili orašaste plodove. Od suhog voća i različitih vrsta oraščića možete jednostavno pripremiti miks kojeg ćete rado grickati u svakoj prilici.

7. Provodite više vremena u prirodi

Organizirajte izlet u prirodu s prijateljicom ili voljenom osobom, barem jedan put u mjesecu. Boravak u prirodi liječi naše tijelo i duh.

Romantična večernja šetnja, popodnevni piknik ili roštilj na otvorenom… neke su od ideja kako više boraviti u prirodi. Jednom kad se naviknete na vikende na otvorenom nećete ih željeti provesti nikako drugačije.

8. Naspavajte se

I za kraj, zdrave navike u spavanju ključni su da se osjećate i izgledate dobro. Spavanje je jedna od najvažnijih bioloških potreba. Kvaliteta spavanja utječe na sve aspekte našeg života; naše ponašanje, raspoloženje i zdravlje. Kada ne spavamo dovoljno nemamo energije za obaveze koje nas očekuju na poslu i kod kuće.

Pobrinite se da spavate dovoljno. Kvalitetnim snom unaprijedit ćete kvalitetu života, okrijepiti dušu i tijelo i biti spremni za sve što vam dan donosi.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.