Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Vježbanje čini vaš mozak većim

PODIJELI

Očuvajte zdravlje uma tjelovježbom

Svi već znamo da je svakodnevna tjelovježba ili barem istezanje na poslu svakih pola sata, važno za zdravlje duha i tijela. No, najnovija studija nacionalnog instituta za primijenjenu medicinu Sveučilišta u Sydney-u u Australiji, dokazala je da svakodnevna tjelovježba utječe i na zdravlje mozga, pomaže povećati veličinu mozga te poboljšati njegove funkcije.

Vježbanje

Možda i nije veliko iznenađenje jer znanstvenici već neko vrijeme sumnjaju da vježbanje utječe na zdravlje mozga, najnovija je studija dovela do obećavajućih rezultata – posebno za one osobe koje su oboljele od bolesti npr. Alzheimerova bolest ili demencija.

U početku su istraživači proučavali kako vježbanje utječe na glodavce, postavljajući si pitanje hoće li se područje mozga, točnije hipokampus, povećavati s tjelovježbom. Ovaj dio mozga je iznimno osjetljiv na fizičku aktivnost, posebno aerobne vježbe.

Rezultati studije o utjecaju tjelovježbe na mozak

Studija je obuhvatila 737 sudionika, od 18. godine života na više, kroz čak 14 kliničkih ispitivanja. Za svakog je sudionika odabrana određena tjelovježba. Sudionici su bili ili potpuno zdravi, ili su patili od neke od bolesti npr. Alzheimerova bolest, demencija, depresija ili šizofrenija, te su istraživači proučavali kako tjelovježba utječe na ove pojedince. Nakon tjelovježbe, pojedinci su podvrgnuti skeniranju mozga kako bi se utvrdili učinci tjelovježbe. Prosječna dob ispitanika bila je sredina 60-ih.

Golden age - vježbanje

Istraživači su otkrili da je unutar perioda od 3 do 24 mjeseca, tijekom kojih su ispitanici sudjelovali u aktivnostima poput vožnje biciklom, hodanja, džogiranja ili neke druge aerobne aktivnosti, došlo do značajnog povećanja lijeve strane područja hipokampusa u mozgu kod nekih sudionika.

Ovo se pokazalo kao izvrsna vijest jer pokazuje kako se aerobna tjelovježba kako starimo može koristiti u poboljšanju zdravlja mozga i njegovih kognitivnih funkcija. Također može biti i od velike pomoći osobama koje pate od Alzheimerove bolesti, demencije, depresije i šizofrenije.

Kad tome pridodamo uravnoteženu i zdravu prehranu – poput na primjer mediteranske – ova studija polazuje da redovita tjelovježba omogućava i bolje zdravlje mozga. Istraživači su otkrili da je unutar perioda od 3 do 24 mjeseca, tijekom kojih su ispitanici sudjelovali u aktivnostima poput vožnje biciklom, hodanja, džogiranja ili neke druge aerobne aktivnosti, došlo do značajnog povećanja lijeve strane područja hipokampusa u mozgu kod nekih sudionika.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.