Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Višak kilograma i cardio vježbe

PODIJELI

visak-kilograma-cardio-vjezbe

Višak kilograma s kojim se borite i želite skinuti dugotrajnim i iscrpljujućim cardio vježbama, vjerojatno će ostati na vašem tijelu ukoliko ne promijenite pristup vježbanju.

Jedno od najčešćih pogrešnih uvjerenja da je najbolji način za skidanje kilograma – dugotrajan cardio trening. Istina je da dio ljudi može izgubiti višak kilograma uz cardio vježbe kao jedini oblik aktivnosti, ali većini neće pomoći. – mišljenje je Igora Klibanova, fitness stručnjaka, savjetnika i autora knjige „Prestanite vježbati! Na način na koji vježbate sada“.

Igor Klibanov, kineziolog i fitness trener, tvrdi da se višak kilograma intenzivnim cardio treningom umjesto gubitka može nakupiti još u većoj mjeri.

Jedan od razloga zašto cardio trening izaziva debljanje je intenzivno trošenje mišića. Umjesto otapanja masnog tkiva, većinski se smanjuje mišićna masa, a upravo su mišići ti koji otapaju višak kilograma.

Klibanov ne savjetuje potpuno izbacivanje cardio treninga iz fitness rutine, ali ga svakako preporuča kombinirati s vježbama snage u većoj mjeri kako bi se očuvala mišićna masa.

Mišljenju Klibanova djelomično se pridružuje i Adrian Lightowler, kondicijski trener iz Toronta. Lightlower vjeruje da je kombinacija cardio treninga s vježbama snage idealna za osobe koje imaju veći višak kilograma, no ipak misli da su stavovi Klibanova malo ekstremni.

Lightowler savjetuje da se kod cardio treninga veća pozornost obrati prehrani. Kako bi se očuvala mišićna masa tijekom treninga važno je ne pothranjivati se; uključiti namirnice visoke hranjive vrijednosti i kratki „snack“ prije vježbanja.

Ako volite cardio treninge, a trebate izgubiti višak kilograma skratite trajanje cardio treninga, a povećajte intenzitet vježbi.

Dr. Yoni Freedhoff, stručnjak za pretilost iz Bariatric Medical Institute, ne slaže se s mišljenjem Klibanova.

Dr. Freedhoff smatra da je najbolje vježbanje ono u kojem osoba uživa, bilo da se radi o cardio treningu ili vježbama snage. Budući da je za višak kilograma 80% zaslužna prehrana, a samo 20% fizička neaktivnost, osobe koje žele smršaviti trebaju se prije svega usredotočiti na pravilnu prehranu.

Klibanov priznaje da se njegovi stavovi čine kontroverzni, no rezultat su istraživanja nekoliko stotina njegovih klijenata.

Za optimalan gubitak kilograma, svakako je dobro posjetiti liječnika i u dogovoru s njim postaviti jasne ciljeve te definirati način na koji ćete do njih doći.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.