Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

Probudite ‘uspavani’ metabolizam

PODIJELI

gc_aktivatori_2016-11_hr1

Metabolizam našeg tijela složeni je proces putem kojeg se hrana koju unesemo pretvara u energiju. Brzina metabolizma uvjetovana je brojnim čimbenicima – genetikom, ali i stilom života, ponajviše prehranom i tjelesnom aktivnošću. Teško probavljiva i jednolična prehrana dovodi do usporavanja metabolizma, jednako kao i manjak tjelesne aktivnosti – što je posebno vidljivo u hladnijim mjesecima.

No, bez obzira na našu strandardnu brzinu metabolizma, na njegovo usporavanje izrazito utječe i jedan nezaustavljiv proces – starenje. Naime, s godinama dolazi do prirodnog usporavanja metabolizma, a samim time i potrošnje kalorija. Jednak unos kalorija koje smo unosili s 20 godina, ne trošimo više jednakom brzinom u 30-ima, 40-ima, 50-ima… Drugim riječima, ne uspijevamo ih dovoljno brzo pretvoriti u energiju, pa se višak skladišti u obliku masnih naslaga i suvišnih kilograma.

Kada dođe do nakupljanja suvišnih kilograma, vrijeme je za aktivatore metabolizma koji će potaknuti gubitak kilograma.

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava. Dodatno, omogućavaju brže i lakše sagorjevanje kalorija, a time i gubitak suvišnih kilograma. Neki od najpoznatijih aktivatora metabolizma koji stavljaju metabolizam u petu brzinu su:

  1. Đumbir. Već tisućljećima poznat po svojim izvanrednim učincima na zdravlje, đumbir je izvrstan i za poticanje probave. Komad svježeg đumbira uz povrće ili u salatama ubrzava metabolizam i do 20% nakon obroka.
  2. Čili papričice. Svoju ljutinu dobivaju iz aktivnog sastojka kapsaicina koji povećava tjelesnu temperaturu i smanjuje apetit te omogućava brže sagorjevanje masnoća. Koristite piri piri, jalapenos, habaneros, ljute feferone ili umak Tabasco u svojoj prehrani što češće.
  3. Kurkumin. Aktivni sastojak začina kurkume, koji među ostalim svojstvima, sprječava nakupljanje masnog tkiva.
  4. Kofein. Studija objavljena u magazinu Physiology & Behavior pokazala je da je prosječna metabolička stopa osoba koje su pile kavu s kofeinom bila oko 16 % viša od onih koji su pili kavu bez kofeina. No, kofein ima i svoje loše strane (nesanica, suženje krvnih žila, aritmije srca, problemi s disanjem i sl.) pa s njim ne smijemo pretjerati.
  5. Zelena kava. Nepržena zrna zelene kave (lat. Coffea canephora) sadrže visok udio klorogenične kiseline koja potiče sagorjevanje uskladištenih masnoća u tijelu, limitira apsorpciju glukoze u tankom crijevu i uravnotežuje rad metabolizma. Ovom prirodno prisutnom polifenolnom antioksidansu – klorogenskoj kiselini – pripisuju se glavni učinci na smanjenje tjelesne težine. Zelena kava ujedno djeluje i na hormon leptin, odgovoran za apetit, te smanjuje apetit i želju za hranom. U dodacima prehrani, koristi se ekstrakt zelene kave bez kofeina, kako bi se umanjio njegov negativan utjecaj na zdravlje – poput Spring green coffee & L-carnitine dodatka prehrani.

Probudite 'uspavani' metabolizam

ZANIMLJIVOST: Istraživanje u Journal of International Medical Research pokazalo je kako su osobe iznadprosječne tjelesne težine konzumirale zelenu kavu u periodu od 12 tjedana, izgubile prosječno više od 5 kg u odnosu na osobe koje nisu konzumirale zelenu kavu.

Kurkumin. Aktivni sastojak začina kurkume, koji među ostalim svojstvima, sprječava nakupljanje masnog tkiva.

Pratite nas

Copyright Spring 2018.