Besplatan broj: 0800 50 60 | info@spring-life.eu |

13 navika za bolju higijenu spavanja

PODIJELI

Poboljšanje kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva ‘higijena spavanja’. Kako biste sami sebi pomogli da brže zaspete, bolje se naspavate te se ujutro probudite alsoodmorni, puni energije, dobro raspoloženi i da se tako osjećate cijeli dan, važno je da se pridržavatealso sljedećih savjeta za spavanje.

Kako poboljšati svoju higijenu spavanja?

1. Uspostavite raspored spavanja

Pokušajte stvoriti rutinu tako da odlazite u krevetalso i ustajete uvijek u isto vrijeme, ako je moguće čak i vikendom. Naime, ovakav obrazac pomoći će tijelu da se samo počne pripremati za san kada za to dođe vrijeme.

2. Namijestitealso temperaturu sobe

Optimalna temperatura za spavanje nešto je niža odalso sobnealso temperature i iznosi od 16 i 19°C.

3. Priuštitealso si topli tušalso ili kupku

Ova razlika u temperaturi između tople vode i sobe u kojoj spavate potaknut će pospanost, pa su topla kupka ili tuš prije spavanja idealno rješenje.

4. Smanjite buku.

Ukoliko niste naviklialso spavati u potpunoj tišini,also pustite opuštajuće šumove s tzv. “white noise“ odnosno bijelom bukom.

5. Ugasite tehnologiju’

Ne preporučuje se gledanjealso TV-a te u ekranealso računala, tableta ili mobitela barem 1 sat prije odlaska na spavanje.

higijena spavanja

6. Zamračite sobu

Smanjite svjetlost tako da prigušite svjetla ili navučete tamne zastore. Naime, alsosvjetlost može poremetiti lučenje melatonina, hormona potrebnog za pripremu tijela na spavanje.

7. Izbjegavajte kofein

Kofeinski napitci poput kave i čaja te alkohol i nikotin na organizam djeluju stimulirajuće, odnosno razbuđuju ga, pa ih valja izbjegavati prije spavanja.

8. Smanjitealso unos tekućine

Izbjegavajte preveliko konzumiranje tekućine prijealso odlaska na spavanje jer to može uzrokovati noćna buđenja zbog potrebe za mokrenjem.

9. Lagan obrok prije spavanja

Jedite najkasnije 1 sat prije odlaska na spavanje i to nešto lagano.

10. Vježbanje alsoostavite za dnevne aktivnosti

Izbjegavajtealso intenzivno vježbanje prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati razbuđivanje.

11. Duboko disanje uspavljuje

Naučite tehniku dubokog disanja koja će vam pomoćialso kod relaksacije i zaboravljanja na dnevne brige koje mogu remetiti proces uspavljivanja.

12. Izbjegavajte dnevno spavanje

Ako spavate tijekom dana dulje od 15-20 minuta, možete poremetiti noćni san.

13. Stvoritealso oazu sna

Investirajte u kvalitetan madrac i posteljinu koji će odgovarati vašim potrebama kako biste se osjećali maksimalno ugodno kada dođe vrijeme za spavanje.

higijena spavanja

Ukoliko ne možete odjednomalso primijeniti sve savjete,also pokušajte barem s njih nekoliko i postepeno uvodite i nove navike. Pokušajte stvoriti pozitivne asocijacije vezane uz odlazak na spavanje.

 

 

Pratite nas

Copyright Spring 2018.